Екструзія

    Екструдери компанії Farmet мають різну продуктивність і безліч варіантів застосування. З них можливо скласти різні лінії екструзії для досягнення необхідної продуктивності, яка прямо залежить від варіанту і кількості використовуваних одиниць обладнання.

    Процес екструзії включає в себе перемішування продукту з впливом на нього високими температурами і тиском за рахунок просування по горизонтальному шнеку спеціальної конструкції, з продавлюванням через отвір малого діаметру.

    Ще одна назва для екструзії це «HTST» (High Temperature Short Time – Висока температура, Короткий час), оскільки в процесі екструзії продукт піддається короткочасній обробці високими температурами і тиском.

    Застосування екструзії при виготовленні кормів:

  • З метою поліпшити якість корму за рахунок зміни його властивостей шляхом механічного та термічного впливу.
  • З метою надання корму форми гранул або пелет.

    Переваги застосування екструзії:

    • Механічне руйнування продукту . Для нормального травлення більше підходить дрібний корм. Виходячи з екструдера продукт розширюється, що служить причиною пошкодження структури продукту і його руйнування на дрібні частинки, що забезпечує більш легке перетравлювання, а також прискорене засвоєння поживних речовин.
    • Денатурація білка. Оскільки в екструдері відбувається короткочасний нагрів продукту до температури понад 100оC, відбувається денатурація білків, і за рахунок цього підвищується калорійність корму.
    • Зниження вмісту шкідливих речовин (антинутрієнтів) і токсинів. Яскравим прикладом є соя, в процесі екструзії в ній знижується до безпечного рівня зміст інгібітору трипсину і уреази.
    • Стерилізація. Завдяки термічній обробці знищуються бактерії, цвіль і інші різновиди шкідливих мікроорганізмів. Також, припиняється ріст цвілі, завдяки чому, термін придатності продукту збільшується.
    • Желатинізація крохмалю. Крохмаль є важливим складовим корму. При проходженні продукту через екструдер, складні вуглеводи, що містять крохмаль і цукор розпадаються на прості, за рахунок чого процес перетравлення прискорюється.
    • Гомогенізація і формування. У екструдері всі складові корму змішуються. Використання формувального пристрою дозволяє виробляти корми різної форми (такий метод часто застосовується при виготовленні кормів для домашніх тварин). Для того, щоб корм зберігав форму, надану йому формувальним елементом, необхідно розрахувати правильний склад корму, а також використовувати в’язкі речовини в достатній кількості (крохмаль).

 

Параметри

FE 100 FE 250 FE 500 FE 1000 FE 4000
Продуктивність, кг/г 80-140 200-350 400-700 800-1400 3000-5600
Споживана потужність без опцій, кВт 15 22 55 110 370
Довжина, мм 1935 2300 2270 2300 3600
Ширина, мм 1015 1290 1390 1815 2500
Висота, мм 1765 1765 1362 1400 2300
Вага, кг 435 770 1360 1500 3000

    Вказані дані залежать від техології та виду насіння
 

Екструзія сої

    Екструзія сої дозволяє отримати цінний компонент кормів з низьким вмістом антинутрієнтів і високим вмістом байпас-протеїну.

    Цінність сої полягає в кількості білка, який в ній міститься і в процесі екструзії він руйнується, за рахунок чого корм легше перетравлюється усіма видами сільськогосподарських тварин.

Сира соя Екструдована соя Соя після екструзії і пресування Соєвий шріт (після екстракції)
Вологість 12% 7% 5% 12%
Жир 21% 21% 7% 2%
Активність уреази 2-10 рН 0,02-0,3 рН 0,02-0,3 рН 0,02-0,3 рН
Інгібітор трипсину 75-115 мг/г 2-5 мг/г 2-5 мг/г 2-5 мг/г
Протеїни 40 40 43-45 40-48